Жълтите жилетки към Макрон: Какво направи Франция за нас?

Френският президент обяви началото на национален дебат тази седмица

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон възнамерява да отговори на всички въпроси на движението на „жълтите жилетки“ като част от опитите на правителството да преустанови протестните им демонстрации, съобщава Bloomberg. Така пред президента се постави въпросът какво всъщност е направила френската държава за гражданите си.

По-рано тази седмица Макрон обяви началото на национален дебат, а френското правителство започна да публикува брошури, предназначени за осведомяване на протестиращите, които призовават за по-ниски данъци и по-малко разходи за онези, които определят като „разглезени“ държавни служители.

Посланието е просто: Франция може и да страната, която увеличава най-често данъците, но също има и най-високи нива на публични разходи, а повечето от тях се харчат за социална сигурност и подпомагане на семействата с ниски доходи.

Благодарение на високите разходи най-бедните във Франция са по-добре, се посочва в брошурите на правителството. Преразпределението на данъчните приходи повишава средния доход на най-бедните с 20% на месец – от 560 до 960 евро.

Брошурата завършва със списък от единадесет въпроса, които питат участниците в дебата как биха променили нещата самите те и как биха намалили данъчните такси.

Дебатът беше обещан от Макрон още през ноември, когато всъщност започнаха и протестите на „жълтите жилетки“. Въпреки че правителството на Франция гарантира началото на такъв разговор с гражданите си и въведе социални мерки през декември, „жълтите жилетки“ продължават да протестират всяка събота, макар броят им да намалява, като предната събота беше деветата протестна за Франция.

Последни новини
Още от Новини от света