Уязвимостта на китайската икономика - прикрита зад лустрото на преувеличени данни?

Икономисти отдавна отчитат колко редовно равнището на годишния растеж на икономиката отговаря на официално зададената цел

Снимка:Gilles Sabrie/Bloomberg Снимка:Gilles Sabrie/Bloomberg

Растежът на китайската икономика би се оказал значително по-бавен, отколкото сочат официалните данни, и втората икономика в света да е по-податлива на външни удари, отколкото е видимо на пръв поглед. Такова предупреждение отправи анализаторската група Conference Board, цитирана от Франс прес и БТА, предава Investor.bg.

Тази световна организация, която работи за бизнеса по света и неговите компании, посочва, че китайската икономика се е разраснала едва с 4,1% през 2018 година, а не с 6,5%, които се очаква правителството да съобщи в началото на идната седмица. 

Китайски и чуждестранни икономисти предчувстват, че китайските статистически данни са "разкрасени", като отчитат колко често равнището на годишния растеж на икономиката отговаря на официално определената цел.

Губернаторът на Ляонин призна през 2017 година, че тази индустриализирана провинция в североизточната част на страната с години е фалшифицирала данните си.

Още по темата прочетете в публикацията на Investor.bg.


 


 

Последни новини
Още от Новини от света