Търговските преговори между САЩ и Китай продължават в края на януари

Вицепремиерът на Китай Лиу Хе ще посети Вашингтон по покана на търговския секретар на САЩ Стивън Мнучин

Китайският вицепремиер Лиу Хе. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Китайският вицепремиер Лиу Хе. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Търговските преговори между САЩ и Китай ще продължат след две седмици във Вашингтон, съобщава CNN.

Вицепремиерът на Китай Лиу Хе ще посети САЩ за двудневни разговори, чието начало ще бъде на 30 януари, съобщи говорителят на китайското търговско министерство Гао Фен по време на регулярен брифинг в четвъртък. Посещението на Лиу се случва в следствие на покана на търговския секретар на САЩ Стивън Мнучин, добави говорителят, като не предостави повече детайли. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп все още не е потвърдила продължението на преговорите.

Визитата на Лиу следва разговорите от Пекин от миналата седмица, от които се очакваше да поставят основите за провеждането на преговори на по-високо равнище. Двете страни в търговската война се опитват да постигнат споразумение преди 2-ри март, когато САЩ планират да увеличат въведените мита върху китайския внос от 10 на 25%, ако споразумение до този момент не е постигнато. Президентът Доналд Тръмп заплаши също да въведе нови налози върху широк набор китайски продукти.

След проведените разговори от миналата седмица китайското правителство заяви, че преговорите – първите, след като Тръмп и китайския лидер Си Дзинпин се съгласиха на временно примирие през декември - са "положили основите за решаване на въпроси от взаимен интерес", но не предоставиха по-конкретна информация.

Търговската война вече допринесе за забавяне на икономическия растеж в Китай и предизвика нестабилност на американските пазари. По-рано този месец производителят на iPhone Apple предупреди, че отслабването на търсенето на китайския пазар ще навреди на приходите ѝ за четвъртото тримесечие на 2018 г., като броят на засегнатите компании от спора между Вашингтон и Пекин продължава да расте.

Инвеститорите се надяват, че предстоящите преговори между двете правителства ще успеят да сложат край на търговското напрежение помежду им.

 

Последни новини
Още от Новини от света