Великобритания повлече пазара на автомобили към първи спад от 2013 г. насам

През последните 4 месеца секторът се представя слабо

Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Годишните продажби на автомобили в Европа спадат за първи път от 2013 г. насам, водени от по-слабия пазар на Великобритания, където опасенията за Brexit завладяха потребителите и само увеличиха политическите спорове за пътя на развода.

Регистрациите на нови автомобили на територията на Европейския съюз и Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) спадат с 0,04% до 15,6 млн. превозни средства, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това идва след четири последователни месеца на спадове заради промените в новите стандарти за екологична безопасност, които забавиха производството.

През декември продажбите на територията на ЕС и ЕАСТ са спаднали с 8,7%, а в ЕС с 8,4%, продължавайки негативната тенденция. С изключение на Италия, където има ръст от 2%, всички големи европейски пазари наблюдават свиване на търсенето през последния месец от годината.

Що се отнася само до ЕС, то през 2018 г. е регистриран ръст на продажбите от 0,1% отново заради по-лошото представяне в сектора през последните четири месеца на годината. Макар увеличението да е скромно, това отбелязва петата поредна година на ръст, като общо регистрираните нови автомобили са 15,2 млн.

Още по темата вижте в Investor.bg!


 

Последни новини
Още от Новини от света