Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие

Мей спечели гласуването с едва 19 гласа

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският министър-председател Тереза Мей оцеля след вота на недоверие, поискан от лейбъристите срещу правителството ѝ вчера, след като парламентът отхвърли споразумението ѝ с Брюксел, съобщава Investor.bg.

Премиерът обаче се отърва на косъм, тъй като спечели гласуването едва с 19 гласа. 325 от депутатите в британския парламент гласуваха "против" вота на недоверие, а 306 бяха гласувалите в негова подкрепа.

Веднага след обявяването на резултатите Тереза Мей заяви задоволство от подкрепата, която Камарата на общините ѝ предоставя с днешния вот.

Тя допълни, че приема ролята си изключително сериозно и правителството ще продължи да работи, за да постигне резултата, който народът поиска на референдума през 2016 г., а именно - излизане от Европейския съюз.

Премиерът каза още, че правителството предлага серия от срещи с високопоставени парламентаристи и покани лидерите на партиите, за да се намери решение за пътя напред. Срещите ще започнат още от тази вечер, допълни тя.

Мей обаче поиска към тези срещи да бъде подходено "конструктивно", както ще направи самото правителство.

"Готова съм да работя с всеки член на тази Камара, за да осъществим Brexit", каза тя.

Веднага след нея се произнесе лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който снощи поиска вота на недоверие. Той обаче беше лаконичен в изказването си, заявявайки, че партията му няма да започне разговори с правителството, преди то да е гарантирало, че не съществува възможност за Brexit без сделка и че няма да се допусне хаоса, до който би довел подобно развитие.

 

Последни новини
Още от Новини от света