С траурни шествия "срещу омразата" почита кмета си Гданск

Павел Адамович, убит на благотворителен концерт, е бил енергичен градоначалник и кмет на солидарността

Павел Адамович. Снимка: EPA-EFE/ROMAN JOCHER Павел Адамович. Снимка: EPA-EFE/ROMAN JOCHER

Във вторник в Гданск се провеждат траурни събития във връзка със смъртта на кмета на града Павел Адамович, който почина в понеделник в резултат на прободни рани, получени по време на благотворителен концерт.  С различни митинги под надслов "Срещу омразата" в Полша започнаха  траурни срещи в памет на градоначалника, управлявал града повече от 20 години, съобщава ТАСС. 

Във вторник беше обявен траур в Гданск, Варшава, Сопот и много други полски градове, а полските вестници съобщават за смъртта му на първите страници. Gazeta Wyborcza напомня на читателите си за постиженията на Адамович. Убийството на кмета на полския град бе осъдено от всички политически сили, начело с лидера на управляващата партия Качински, който изрази болка от гибелта на опозиционния кмет. 

"Нови трамвайни линии, десетки километри велосипедни пътеки, футболен стадион, построен за "Евро 2012", разширяване на летищата, нови басейни, инвестиции в зоологическата градина - и това не е всичко, което е увеличило броя на поддръжниците на Адамович през последните години", пише вестникът, подчертавайки, че не  веднъж той е критикуван за създаването на Музея на Втората световна война и други свои проекти.

"Сега тези сгради са се превърнали в архитектурни символи на града и най-важните туристически забележителности на Гданск", подчертава вестникът.

"Адамович не е работил изключително в офиса. Енергичен, решителен, отличен оратор. В почти всичките си изказвания той е подчертавал, че Гданск е град на свободата и солидарността", пише Gazeta Wyborcza.

Rzeczpospolita публикува статия с най-ярки цитати от Адамович. "В Гданск не може да има споразумение за фашизъм, за действия срещу демокрацията", казва той.

През 2017 г. Гданск започна работа по Модела на равенството - проект, който има за цел да позволи на хората в инвалидни колички да посетят всички места в града и децата на имигрантите да получат подкрепата на професионални учители. "Горд съм, че ръководя един град, който е способен да приспособи множество култури, да ги обедини, да получи ново културно качество. Разнообразието е силата на нашия град", е посочвал в изказванията си кметът. 

53-годишният Амадович е бил кмет на Гданск от 1998 г. насам. Преди това е бил член на Партията на гражданската платформа, която сега е най-голямата опозиционна политическа сила в страната. През 2018 г., на редовните избори за местни власти, Адамович беше номиниран от собствената си асоциация „Всичко за Гданск“ и спечели във втория кръг, побеждавайки в състезанието за вота кандидата от управляващата Републиканска партия „Право и справедливост“.

 

Последни новини
Още от Новини от света