Матео Салвини: ЕЦБ напада италианската банкова система

Италианският вицепремиер настоя за по-голяма прозрачност при взимането на решения от банката

Италианският вицепремиер Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Италианският вицепремиер Матео Салвини. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският вицепремиер Матео Салвини и лидер на коалиционната крайнодясна партия „Лига“ обвини Европейската централна банка (ЕЦБ) в нападение срещу банковата система в страната. По думите му изискването на институцията местните кредитори да заделят повече средства за покриване на проблемни кредити може да струва на страната 15 млрд. евро, цитира Investor.bg.

В изявление Салвини посочи, че ходът на ЕЦБ засилва създадената от европейския банков съюз нестабилност и изрази необходимост от повече прозрачност, за да се елиминират подозренията, че централната банка е политически мотивирана.

По-рано във вторник източник на Ройтерс съобщи, че ЕЦБ ще даде на подопечните си банки целева дата, до която да могат да обезпечат изцяло своите дългове – нови и вече съществуващи. Решението изненада някои инвеститори и предизвика особена тревога у италианските кредитори, тъй като мнозина от тях се надяваха, че ЕЦБ ще покаже повече гъвкавост.

Вицепремиерът обвини ЕЦБ в погазването на решения, взети от Европейската комисия, и заяви, че се повдига „фундаменталният въпрос“ за предполагаемата безпристрастност на банката.

„Независимостта не означава липса на отговорност“, заяви Салвини, настоявайки за по-голяма прозрачност във взимането на решения на банката.

 

Последни новини
Още от Новини от света