Саудитска Арабия е готова за още съкращения на добива на петрол

Мерките се предвиждат в случай на икономическа рецесия

Снимка: Andrey Rudakov Снимка: Andrey Rudakov

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите ѝ имат възможност за бърза реакция в случай на глобално забавяне на икономическия растеж, посочи енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, цитира CNN.

В интервю за CNN Ал Фалих поясни, че не очаква нова рецесия, но отбеляза, че при евентуална такава, картелът и партньорите му биха могли лесно да управляват доставките.

„Ако видим забавяне на икономическия растеж ... то ще бъде малко и производителите на петрол биха могли лесно да преминат към намаляване на доставките“, посочи Ал Фалих в понеделник.

Цената на петрола се повиши, след като ОПЕК и нейни партньори, включително Русия, се договориха през декември за намаляване на продукцията. Макар сделката да срещна неодобрението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, тя влезе в сила от този месец, а споразумението е за съкращение на доставките с 1,2 млн. барела на ден.

Според саудитския министър картелът може да продължи със съкращенията в случай, че това се окаже необходимо.

„Ние провеждаме регулярни срещи (ОПЕК и партньори), проучваме пазара и ако видим необходимост от по-значително намаление от настоящето, то със сигурност ще вземем решение заедно и ще го направим“, добави Ал Фалих.

През изминалите седмици щатският лек суров петрол (WTI) се търгуваше за около 51 долара за барел. В това време стойността на глобалния бенчмарк Брент беше около 60 долара за барел. 

 

Последни новини
Още от Новини от света