"Независими гърци" излизат от правителството на Гърция

Името "Северна Македония" доведе кабинета до искане на вот на доверие от парламента

Премиерът на Гърция, Алексис Ципрас. Снимка: Petros Giannakouris АФ Премиерът на Гърция, Алексис Ципрас. Снимка: Petros Giannakouris АФ

 Дясноцентристката партия "Независими гърци" реагира остро на името "Северна Македония" и напуска кабинета. След като премиера обяви, че ще поиска вот на доверие от парламента, партията заяви, че ще гласува в парламента против доверието в правителството. Това стана ясно от заявлението в неделя на пресконференция на лидера на тази партия, Панос Каменос, съобщи ТАСС.

Преди това Каменос, който бе министър на отбраната, се срещна с премиера Алексис Ципрас и го уведоми, че  "Независими гърци" излизат от правителството.

"Нашата партия реши да каже "не" на гласуването на доверие на правителството", каза Каменос. 

По думите му, макар да става дума за кабинет, който за пръв път се бореше с корупцията и даде надежда на гърците, ако "Независими гърци" гласуват за  доверие, това ще означава, че сякаш одобряват споразумението със Скопие.
 "Ние ще продължим да изпълняваме мандата, който получихме от народа, подчерта Каменос" и отбеляза, че неговата партия иска да бъде проведен всенароден референдум за споразумението със Скопие. Той заяви още, че ще поиска от премиера на Гърция да проведе референдум за  Преспанското споразумение заедно с изборите за Европарламент. Това не е споразумение, а капитулация", подчертал Каменос. 
Лидерът на "Независими гърци" е категорично против използването на думата "Македония" в наименованието на съседната страна. Той се позовава на социологически проучвания, според които 55-80 процента от гърците не подкрепят споразумението между Атина и Скопие за промяната на името на бившата югославска република в Северна Македония.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви по-рано днес, че е приел оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, предаде ТАСС. Той каза, че министерството на отбраната ще бъде ръководено от началника на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис. 

Последни новини
Още от Новини от света