Инфлацията в Русия: анализаторите предупреждаваха да не се вдига рязко ДДС

В началото на 2019 г. най-силно от поскъпването страдат кокошките и пътуващите с трамвай

Снимка: Ройтерс Снимка: Ройтерс

Руският статистически институт оценява инфлацията за първите дни на 2019 г , като посочва увеличение на цените с 0,5% от 1 до 9 януари, при това лидерите на цените са зеленчуците, кокошите яйца и трамвайните билети.

Очакваният силен скок в цените все още не се е случил, инфлацията се смята за умерена от анализаторите, а Банката на Русия на 11 януари потвърди прогнозата за годишната инфлация за тази година - 5–5,5%. От следващата седмица ще се възобнови покупката на валута за Фонда за национално благосъстояние. Предполага се, че това няма да доведе до отслабване на рублата, въпреки че засилването на националната валута, заедно с увеличението на цените на петрола над 60 долара за барел, е малко вероятно.

В анализ по данните на руският статистически институт сайтът kommersant.ru се спира на фактите за първите дни на годината, тъй като първите измервания на инфлацията от Росстат през 2019 г. са предизикали у анализаторите особен интерес.

"Припомнете си, че от 1 януари базовата ставка на ДДС се увеличава с 2 процентни пункта - от 18% на 20%, докато преференциалната ставка, която се прилага и за значителна част от хранителната кошница, остава 10%. Изчисленията за въздействието на ръста на ДДС върху индекса на потребителските цени са доста неточни, тъй като при инфлацията от четвъртото тримесечие на 2018 г. част от увеличението на цените, свързано с това, явно присъства. Но да се определи нейната връзка с повишения данък е възможно само постфактум. Освен това отслабването през есента и зимата на рублата възпрепятства всякакви точни прогнози, (реалният валутен курс на рублата е намалял с 0.9% през последния месец на 2018 г.), както и такива за влиянието на колебанията в цените на горивата през предходните месеци.

Междувременно, някои анализатори в края на 2018 г. - началото на 2019 г., като се позовават на опита на страните от ЕС, които преди това са вдигали ДДС, предупредиха, че Централната банка ще бъде „много щастлива“ да задържи инфлацията на обявеното ниво от 5–5,5% през 2019 г. и дори по-ниска от 6% през първите месеци от началото на годината", се казва в анализа.

Въпреки очакванията на централната банка за повишение на основния лихвен процент на заседанието през февруари, вероятно ще минат много месеци, докато банката затвърди позицията си и се охладят надеждите са овладяване на инфлацията без тази стъпка, се казва в анализа.

Последни новини
Още от Новини от света