Е.Захариева: От интерес на България е Македония да е предвидим съсед

В."Нова Македония" цитира българския външен министър, както и реакцията на известния журналист Александар Русяков за "пирамидалната отговорност" за съдбата на страната

В."Нова Македония" цитира думите на българския външен министър Екатерина Захариева за съдбата на Македония като български съсед. Освен новинарски, вестникът дава и психологически поглед на ситуациите, предшестващи споровете с името на държавата.

"От национален интерес за България по отношение на Република Македония е, да имаме стабилен и сигурен съсед. Държавата ще бъде такава, когато стане член на НАТО и ЕС", заяви българският външен министър Екатерина Захариева, цитиран от "НМ".

Захариева заяви, че "страната няма да прави компромиси с условията, които трябва да се спазват, за да стане част от целия процес на преговори в ЕС", като едно от условията в предприсъединителния процес е да имаш добросъседски отношения, да не водиш изолационистка и националистическа политика, да не крадеш историята на съседите и да не отричаш общото историческо минало. България ясно ще определи тези условия", допълни българският външен министър.

Поради болезнената за голяма част от съседите ни тема за името на държавата, вестникът помества и друга публикация по темата, озаглавена "Пирамидална отговорност за един геноцид", на известния македонски журналист Александар Русяков. В нея авторът рисува негативна прогноза пред политическото бъдеще на страната, хвърляйки обвинения срещу "корумпираното македонско парламентарно мнозинство, което обрича на изчезване и Македония и македонците". 

"Живеейки в две държави, Югославия и Македония, през годините се наслушах на хиляди обиди за почти всички други народи, да си помисли човек, че се е родил в не знам каква превъзхождаща раса. Не, не ставаше дума за омраза към тези други народи или пък за класически национализъм, просто социализмът учеше хората, че те живеят в най-добрата държава и общество, следователно се раждаше един сеирджийско злорадостен присмех и надменност спрямо другите", пише в коментара си авторът.

"Всъщност на какво ли не  съм се наслушал. Че американците са глупави, британците инцестуозни, че германците са роботи, а французите гейове, руснаците бяха пияндури, чехите и поляците се продавали за пет долара, а българите за три червени, хървати и словенци бяха австрийски слуги, а гърците мързеливи апаши и така нататък. И кой, от днешна гледна точка, така зловредно и надменно говореше за другите? Онези, които останаха без идентичност и загубиха държавата, за да не плащат такса за радио излъчване, на децата им да не се гледа като на чужди. Те останаха без корен, но също така се съгласиха майка си да продадат ако трябва, за да получат партийна заетост. Тези, които останаха без история, ама като развалени папагали на батерии продължават да повтарят, че партиите са виновни за това, което ни се случва, за да оправдаят собственото си малодушие. Които са се отказали от собствената си нация, така че си дадоха честта за 500 евро заплата, но въпреки това не получиха пари", пише Русяков.

Вестникът продължава по-нататък темата с посочената от автора перспектива: пирамидата, чиято основа изгражда народът, със своето бездействие и безотговорно отношение да се срути, а народ, който бездейства, "не заслужава държава", пише Русяков. 

 

Последни новини
Още от Новини от света