Huawei уволни своя служител, обвинен в шпионаж

Предполагаемитете му действия нямат никаква връзка с компанията, обяви Huawei в изявление, изпратено по имейл. “Въпросният инцидент донесе лоша репутация на Huawei”

Китайската технологична компания Huawei Technologies уволни своя служител Уан Уейдзин, който беше арестуван в Полша по подозрения в шпионаж за Китай. Huawei заяви, че той я е посрамил, пише Bloomberg.

“Предполагаемитете му действия нямат никаква връзка с компанията”, обяви Huawei в изявление, изпратено по имейл. “Въпросният инцидент донесе лоша репутация на Huawei”.

Служителят беше описан от полският телевизионен канала TVPInfo като китайски гражданин, който е бил отговорен за продажбите към клиенти от публичния сектор.

Бивш високопоставен служител на Международната агенция по сигурността на Полша, който е работил в мобилния оператор Orange Polska, също е задържан. Двамата ще останат в ареста три месеца.

Huawei е изправена пред все по-голям натиск в Европейския съюз заради нарастващите опасения, че Китай може да използва телекомуникационното си оборудване за шпионаж - нещо, което директорите ѝ категорично отричат.

Последни новини
Още от Новини от света