Въпреки търговската война: Volkswagen с рекордни продажби за 2018

С над 10 млн. продадени леки коли, концернът отново може да претендира за водещо място в света

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Volkswagen Group обяви продажбата на 10,83 млн. леки коли през 2018 г. Резултатът на германската група надвишава продажбите ѝ от 2017 г. с 0,9%.

С този рекорден резултат концернът отново ще претендира за водещо място в света, като целта му е да измести от челната позиция алианса Renault-Nissan-Mitsubishi.

Все още основните конкуренти на VW Group Toyota Motor и Renault-Nissan-Mitsubishi не са обявили резултатите си за миналата година. Френско-японската компания постигна 10,7 млн. продажби през 2017 г., а за първата половина на 2018 г. продажбите на компанията бяха 5,54 млн. 

През декември Toyota прогнозира, че ще завърши 2018 с 10,55 милиона продажби, но това все още не е потвърдено официално.

От VW коментираха негативното отражение на търговския спор между Вашингтон и Пекин върху бизнес климата в Китай, който е основен пазар за автомобилната индустрия от десетилетия. 

Директорът на подразделението за продажби на Volkswagen Кристиан Далхайм заяви, че очаква търсенето на нови коли в Китай да продължи да расте стабилно, въпреки че прогнозира, че първото тримесечие на тази година ще е „предизвикателство” именно заради забавянето на китайския пазар от края на 2018 г.

Вижте повече автомобилни новини на AutoMedia.bg.

Последни новини
Още от Новини от света