Целият свят вече гледа Великобритания

Японският премиер Шиндзо Абе призова за избягването на хаотичен Brexit

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония и Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. Снимка: Pool/Bloomberg Шиндзо Абе, министър-председател на Япония и Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. Снимка: Pool/Bloomberg

Британските политици ще подновят дебатите за постигнатата между премиера Тереза Мей и Брюксел сделка за Brexit на фона на скорошни предупреждения от бизнес лидерите в Кралството за негативните икономически последици от възможното напускане на Европейския съюз (ЕС) без сделка, както и на призива на японския премиер Шиндзо Абе за подкрепа на споразумението на Мей, съобщава Bloomberg.

В четвъртък премиерът Мей се срещна с японския си колега в Лондон. Абе подкрепи публично постигнатото споразумение, като отбеляза, че „целият свят вече гледа Великобритания и иска тя да избегне хаотичния Brexit“.

Абе изрази „дълбоко уважение“ към работата на британското правителство и лидерите на страните членки на ЕС. „Ние наистина се надяваме, че Brexit без сделка може да бъде избегнат. Всъщност това е желанието и на целия свят“, добави той по време на пресконференция.

„Имаме добра сделка и за тези, които искат да избегнат хаотичния Brexit, подкрепата ѝ е това, което могат да направят“, отбеляза премиерът Мей.

Предстои в петък генералният директор на основното бизнес лоби в Кралството CBI Каролин Феърбеърн да обяви рисковете от Brexit, включително възможността от свиване на БВП на Великобритания с 8%. Очаква се той да призове политиците да сложат работните места и икономиката на първо място, предава британският вестник The Guardian.

Великобритания и ЕС трябва да се разделят на 29 март тази година. Споразумението между Мей и Брюксел беше постигнато в края на ноември 2018 г., като първоначално обявената дата за гласуването му в британския парламент беше променена, тъй като стана ясно през декември, че Мей няма да успее да събере необходимата ѝ подкрепа.

Ако всички усилия към момента за подкрепата на сделката се окажат недостатъчни и британският парламент не приеме ратификацията ѝ на 15 януари, то за Великобритания най-вероятният вариант остава този за Brexit без споразумение. Според анализатори обаче този сценарий може да даде началото на рецесия в Кралството, тъй като прогнозите им предвиждат британският паунд да се лиши с около 25% от стойността си.

 

Последни новини
Още от Новини от света