Първи спад на инфлацията в САЩ от девет месеца

Причината е преди всичко в понижените цени на горивата

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца насам през декември преди всичко заради поевтиняващите горива. Основният инфлационен натиск обаче остава заради нарастващите наеми за жилища и по-високите разходи за здравеопазване, предава Investor.bg.

Като цяло от доклада на Министерство на труда в петък става ясно, че инфлацията е умерена, което може да подкрепи последните изявления от страна на представители на Федералния резерв, че ще бъдат внимателни при повишаване на лихвените проценти през тази година.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,1% през изминалия месец, като това е и първи спад от март насам. На годишна база инфлацията през декември е 1,9%, след като се ускори до 2,2% през ноември.

С изключение на променливите хранителни и енергийни компоненти индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2%, като се ускорява с този темп за трети пореден месец. На годишна база така нареченият основен индекс на потребителските цени се е повишил до 2,2%, запазвайки се на същото ниво спрямо ноември. Данните за инфлацията през декември са в съответствие с очакванията на икономистите.

Целия материал четете тук!

 

Последни новини
Още от Новини от света