Хърватия се отказа от израелските F-16 след противопоставяне от САЩ

Загреб беше договорил купуването от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите руски МиГ-21

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Хърватия се отказва от закупуването на изтребители F-16 от Израел заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, цитира Dnes.bg.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може, за жалост, да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите руски МиГ-21. Според хърватски представители САЩ са се противопоставили на тази продажба, защото искат модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени.

Сега Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Gripen, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, отбелязват хърватски медии. Възможно е страната да анулира търга за закупуване на изтребители, да обяви нов или пък да се споразумее директно със САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини от света