Честитка от Рим

Ди Майо и Салвини бяха на крачка от това да призоват за свалянето на френския президент Макрон

Левият популист Луиджи ди Майо. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Левият популист Луиджи ди Майо. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Добре дошли в годината на европейските избори! Приветствието отправиха двамата силни мъже в Рим, които внесоха крайно необичайни нотки в критиките си срещу френския президент Еманюел Макрон.

Левият популист Луиджи ди Майо застана зад протестиращите "жълти жилетки", понеже френските политици били "глухи за потребностите на хората", а курсът на Макрон вредял на Франция и на цяла Европа.

А десният популист Матео Салвини на свой ред допълни, че подкрепя протестите във Франция срещу "един президент, който управлява против интересите на своя народ", пише в свой коментар за германския FAZ Андреас Рос.

Да, вярно е наистина, че и Макрон не беше особено деликатен, когато наричаше италианското правителство "цинично" във връзка с действията му през бежанската криза. А и от други места в Европа долитат сурови упреци към италианските популисти.

Сега обаче дуетът от Рим е просто на косъм от това да призове хората към сваляне на президента на една партньорска страна от ЕС. 

При това победата на Макрон на изборите беше по-убедителна от онези 60%, спечелени от Ди Майо и Салвини, с които те се гордеят толкова много. Дали пък не искаха просто да отвлекат вниманието на избирателите си от това, че в спора за бюджета с Брюксел бяха принудени да си подвият опашките?

Последни новини
Още от Новини от света