Рим ще обсъжда промени в бюджета си за 2019

Дистанцията между популисткото правителство в Италия и ЕК изглежда се скъсява

Италианският министър-председател Джузепе Конте. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Италианският министър-председател Джузепе Конте. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Партньорите от управляващата популистка коалиция в Италия ще се срещнат в неделя, за да обсъдят отново промени в бюджета си за 2019 г., предава Bloomberg. Целта на властите в Рим е постигане на споразумение с Европейския съюз и избягване на бъдещи санкции заради прекомерно високия бюджетен дефицит, заложен в плановете им за следващата година.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте ще разговаря с вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини, както и с финансовия министър Джовани Триа, посочи говорителят на Конти.

Последният етап от преговорите между Рим и ЕС е приключил в петък, когато в рамките на няколко часа те са обсъждали различни детайли от финансовия план на Италия за следващата година, коментира запознат източник от ЕС, пожелал да запази анонимност. Очаква се италианското правителство да обсъди въпросите и да вземе своето решение, добавя той.

Дистанцията между Италия и Европейската комисия (ЕК), що се касае проектобюджета на Рим за следващата година, изглежда вече се скъсява. Настояванията на ЕК обаче са Рим да предвиди 3,5 млрд. евро за намаляване на структурния дефицит, предадоха италианските всекидневници в събота.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света