Одобрението към Макрон продължава да спада

По всичко личи, че отстъпките на френския президент към протестиращите не са били достатъчни за увеличение на рейтинга му

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка:  Jasper Juinen/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Одобрението към френския президент Еманюел Макрон продължава да спада и през декември въпреки обявените от него отстъпки към протестиращото движение на “жълтите жилетки” в страната, пише Bloomberg.

Рейтингът на Макрон спада с 2%-ни пункта през последния месец на 2018 г. до 23%, сочи изследване на Ifop, изготвено по поръчка на френския всекидневник Journal du Dimanche. За цялата година одобрението към френския президент е понижено с 27 пункта. 

Демонстрантите във Франция в събота, когато беше и последният ден на гласуването, бяха наполовина на тези от предишната седмица. Намаленият им брой предполагаше, че отстъпките на президента са отслабили инерцията на протестиращото движение.

На 10 декември Макрон обяви увеличение на минималната заплата в страната, както и въвеждането на някои данъчни облекчения.

“Диалогът сега трябва да обедини искащите да променят Франция”, отбеляза в свой пост в Twitter министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер, добавяйки, че денят е “приключил добре”.

По всичко личи обаче, че направеното от Макрон не е било достатъчно, за да повиши общественото доверие към него, което той започна да губи по-рано тази година. 

Последни новини
Още от Новини от света