Володин: Резолюцията на Европейския парламент срещу Северен поток - 2 е приета под натиска на САЩ

Председателят на Държавната Дума на РФ нарече приемането на документа проява на нелоялна конкуренция

Вячеслав Володин. Снимка: Алексей Никольский/пресс-служба на президента на РФ/ТАСС Вячеслав Володин. Снимка: Алексей Никольский/пресс-служба на президента на РФ/ТАСС

"Резолюцията на Европейския парламент срещу изпълнението на проекта "Северен поток 2" беше приета под натиска на САЩ, което е проява на нелоялна конкуренция". Това заяви в четвъртък председателят на Държавната Дума на РФ Вячеслав Володин пред журналисти, съобщава ТАСС.

"Решението на Европейския парламент очевидно е прието под натиск от страна на Съединените щати, а призивите за прекратяване на икономически ползотворен проект за европейските страни и техните граждани се чуват след многократни санкции, с които заплашва Конгреса на САЩ компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2"".

Това каза главата на долната камара на руския парламент.

"Това не е нищо повече от нелоялна конкуренция, подкрепена от политици, които декларират принципите на демокрацията и свободната икономика", подчерта той.

Председателят на Държавната Дума нарече неприемливо поддържането на икономическите интереси на определени държави чрез политически натиск.

"В навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент европейските гласоподаватели трябва да помислят чии интереси отстояват техните представители в тази европейска структура", заключи той.

В сряда Европейският парламент прие резолюция относно доклада "За Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна", в който "осъди строителството на газопровода" Северен поток-2 ", тъй като това е политически проект, който представлява заплаха за европейската сигурност и усилия за диверсификация на източниците енергийните доставки." Европейският парламент настоява проектът да бъде анализиран, се казва в резолюцията.

В края на ноември бе съобщено, че вече са положени около 300 километра от тръбопровода. Две от разклоненията на "Северен поток 2" трябва да бъдат построени преди края на 2019 г. Общият капацитет на проекта е 55 млрд. куб м газ годишно. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милър вече заяви, че изпълнението на графика за изграждане на "Северен поток 2" предполага доставките на газ през този газопровод да започнат от 1 януари 2020 г.

Газопропроводът ще премине през изключителните икономически зони и териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. По този начин той ще заобиколи транзитните държави - Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Само Дания не даде съгласието си за изграждането на проекта, тя планира да блокира или отложи изпълнението му,припомня агенцията.

Последни новини
Още от Новини от света