Франция очаква обръщението на Макрон по-късно днес

Експерти смятат обаче, че вече е невъзможно френският президент да удовлетвори исканията на протестиращите

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

След поредни дни на протести в Париж, френският президент Еманюел Макрон вече се надява на чудо, а гневна Франция чака да види дали той ще успее да намери такова, пише Bloomberg.

Предвидено е в понеделник вечер Макрон да отправи обръщението си към нацията. Всички граждани в страната, независимо дали част от протестиращите, или част от иначе все по-малкото поддръжници на президента, очакват по-късно днес да се намери някакво решение, което да сложи край на безспирните протести във Франция, започнали като израз на несъгласие с въвеждането на нова екотакса за горивата.

Бенджамин Гриво, говорителят на френското правителство, обеща в неделя, че Макрон ще поднесе „съобразени с конкретните нужди решения“, за да „намери отново пътя към сърцата на французите“.

Експерти смятат обаче, че няма вариант президентът да посрещне и удовлетвори различните и често противоречиви искания на протестиращите, макар правителството вече да наложи мораториум на екотаксата.

„Макрон остави нещата по този начин за толкова дълго време, че хората вече очакват нещо наистина грандиозно“, посочва Артър Голдхамър, изследовател към Центъра за европейски изследвания в университета “Харвард”. „Президентът е поставен в невъзможна ситуация, в която трябва да признае грешките си, да не променя същността на мандата си и в същото време да предложи напълно нов набор от приоритети“, добавя той.

По-късно днес френският президент ще се обърне към нацията след 4 поредни уикенда на протести и насилие в страната. Движението на „жълтите жилетки“ планира и следващ протест на 15 декември, но обещава той да бъде „мирен“.

Преди обръщението си Макрон има организирани множество срещи с организации, политически опоненти и правителствени служители.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света