Канада ще предостави 2,5 млн. долара на Украйна за борба с фалшивите новини

Подкрепата е за гражданското общество, за независимите медии и за борба с дезиинформацията по време на изборите през 2019

Снимка: Ройтерс, архив Снимка: Ройтерс, архив

Канада ще предостави пакет от финансова подкрепа на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии в борбата с дезинформацията, съобщава Korrespondent.net.
Тя отдели за Украйна почти 2,5 млн. долара, съобщиха от пресслужбата на канадското Министерство на външните работи. По данни на министерството тази финансова помощ е заложена в пакета от помощи на стойност 24 милиона щатски долара, който Канада обяви по-рано.

"Канада ще предостави пакет от помощи за подкрепа на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии в противодействието на руската дезинформация в навечерието на изборите през 2019 г.", заяви канадското министерство на външните работи в изявление.

Според министерството финансовата помощ се предоставя в отговор на дезинформацията на Руската федерация, която има за цел да повлияе на резултатите от президентските и парламентарните избори в Украйна през 2019 г.

"Част от тази помощ ще се отнася до области, които не са контролирани от правителството и ще се състои в насърчаването им да използват демократичното си право да гласуват", обясни министерството на външните работи на Канада.

Стана известно по-рано, че Канада ще отпусне до 24 млн. долара, за организацията на мониторинга на украинските избори, да подобри управлението в страната и да постигне равенство между половете.

Също така бе съобщено, че канадските власти са решили да изпратят голяма мисия за наблюдение в Украйна през 2019 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света