Фед обмисля степента на увеличаване на лихвите

Темпът на лихвен растеж в САЩ може да се забави

Гуверньора на щатския Федерален резерв Джером Пауъл; Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Гуверньора на щатския Федерален резерв Джером Пауъл; Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Представителите на Фед планират дали да не дадат индикация за заемане на "изчаквателна" позиция след очакваното от всички увеличение на основната американска лихва на заседанието на 18-и и 19-и декември, което би предизвикало забавяне на темпа на повишаване на лихвените ставки през следващата година. Това пише БНР.

Членовете на Фед продължават да считат, посоката на краткосрочните лихвени проценти ще запази възходяща линия през 2019 година. "Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че те стават все по-несигурни относно степента трябвана повишение на лихвените ставки и до какви нива трябва да стигне федералната фондова лихва, като в същото време изглеждат все по-склонни да заемат позиция "на изчакване".

Според нова стратегия за бъдещата парична политика, обусловена от постъпващите икономически данни, Фед може да се откаже от предсказуемото повишаване на лихвите на всеки три месеца, което беше в сила през последните две години, заменяйки го с възможността за забавяне на темпа на лихвен растеж на някое от предстоящите заседания, поясни още "Уолстрий джърнъл".

 

Последни новини
Още от Новини от света