Движението на жълтите жилетки във Франция: Кои са те?

Париж се подготвя за четвърти уикенд на протести

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Движението на „жълтите жилетки“ във Франция се сформира между няколко души от средната и ниска класи в страната. Целта на протестите им беше отмяна на предвиденото от правителството въвеждане на нова екотакса за горивата, пише CNN.

Движението, наричано така заради носенето на жилетките, които иначе всеки шофьор трябва да има в автомобила си, вече придоби множество цветове. Отмяната на таксата се оказа недостатъчна за участниците в него, а Франция се подготвя за четвърти уикенд на протести. 

Исканията на протестиращите нараснаха и с присъединяването на студентите към тях, настояващи за промени във френските гимназиални изпити и встъпителните процедури в университетите.

Сред редиците на "жълтите жилетки" вече има всякакви хора – анархисти, популисти и пр., а част от групите в социалните медии дори обявиха, че движението вече е в директен контраст с първоначалните си искания.

Голяма част от организацията на протестите се провежда в социалните мрежи като Facebook. На платформата вече има създадени множество групи, а броят на членовете им непрекъснато расте, като повечето от тях имат стотици хиляди последователи. Членовете на най-голямата група достигат 1,7 млн. души.

Започналите иначе протести срещу екотаксата вече се превърнаха в явни демонстрации на неодобрението на гражданите срещу политиката на френския президент Еманюел Макрон. Протестиращите определят мораториума на таксата, който френското правителство наложи, за безсмислен и настояват за провеждане на референдум в страната за управлението на държавния глава.

Френското правителство вече обяви мобилизирането на над 89 хил. полицейски служители по време на предвидените за събота протести и патрулирането на бронирани автомобили по улиците на Париж.

По-рано днес председателят на Народното събрание във Франция Ричард Феран посочи, че президентът Макрон ще направи обръщение към нацията в началото на следващата седмица. Той ще изчака утрешните протестни действия, „за да не налива масло в огъня“, добави Феран.

Последни новини
Още от Новини от света