Арестът на финансовия директор на Huawei: Нов фронт в търговската война

Постигнатото крехко примирие между САЩ и Китай беше разклатено само след няколко дни

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Конфликтът между САЩ и Китай за търговията и технологиите се разраства.

Арестът в Канада на финансовия директор на Huawei по искане на САЩ разтревожи инвеститорите и увеличи съмненията им за крехкото примирие между Вашингтон и Пекин, което американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин постигнаха преди броени дни. На ареста трябва да се гледа като на ясен знак за ескалация на търговската война, смятат експерти, цитирани от CNN.

Разглеждана като заплаха за националната сигурност от американските разузнавателни агенции, китайската компания Huawei е едно от най-големите технологични дружества в азиатската страна. Тя продава повече телефони от американската Apple и изгражда телекомуникационни мрежи в целия свят.

Късно в сряда канадските власти обявиха задържането на финансовия директор на Huawei Мън Уандзоу във Ванкувър, като добавиха, че САЩ настояват за нейното екстрадиране.

Това, което ще се случи с Мън оттук нататък, ще окаже голямо влияние както на бизнеса на Huawei, така и на отношенията между Вашингтон и Пекин.

Какво значи арстът за търговската война?

Арестът идва малко, след като президентите на САЩ и Китай обсъждаха вариантите за решение на търговските проблеми между двете най-големи икономики в света, довели до търговска война между тях, в която вече въведоха мита върху стоки на стойност стотици милиарди долара.

„Подобно действие ще се отрази на преговорите между Вашингтон и Пекин, понижавайки вероятността да се постигне устойчиво споразумение между тях“, посочва анализатор в Eurasia Group.

Властите в Пекин изразиха увереност в четвъртък, че търговска сделка със САЩ може да бъде постигната в 90-дневния срок, даден от американския президент. Към момента обаче те са недоволни от задържането на Мън Уандзоу и настояват САЩ и Канада „веднага да поправят грешката си“ и да възстановят „личната ѝ свобода“.

Големият въпрос остава какво правят Вашингтон и Пекин към момента. Анализатори смятат, че Китай може да поиска да отвърне на САЩ, а администрацията на Тръмп вероятно подготвя нови ходове, които да засегнат китайските интереси.

Технологиите всъщност са ядрото на търговската война. САЩ вече наложиха множество мита на подобен тип китайски продукти в опитите си да възпрепятстват достъпа на азиатската страна до американските технологии чрез нечестни практики, включително кражба на интелектуална собственост.

Изглежда предстои връщането на масата за преговори между Вашингтон и Пекин след постигнатото миналата събота търговско споразумение.

Какво значи арестът за Huawei?

Арестът на финансовия директор на Huawei е едно от най-сериозните действия на американската администрация срещу компанията. До момента властите в САЩ многократно са я обвинявали в използването на продукти за шпионаж, а тя самата е отричала. Според анализатори арестът може да се окаже „прелюдия към следващи действия от САЩ срещу директори на компанията“.

Китайската компания ZTE е пример за това какви може да са следващите действия на Вашингтон. Процесите ѝ бяха засегнати за месеци, след като американските власти ѝ забраниха купуването на компоненти и технологии от САЩ. 

Мерките целяха да отстранят ZTE от бизнеса и да подчертаят, че Китай продължава да разчита на американските технологии – уязвимост, чието влияние Пекин отдавна се опитва да намали. ZTE възстанови част от процесите си, след като китайският президент лично се обърна за съдействие към Тръмп. И все пак кризата значително се отрази на някои от процесите на компанията и засегна международните ѝ вериги на доставки. 

Подобна забрана би имала по-съществено влияние върху Huawei, твърдят експерти.

Последващите събития около ареста на финансовия директор на компанията ще се окажат от решаващо значение за нея.

„Предстои решението на много законови и дипломатически въпроси“, посочи Пекин. „Действията на САЩ и Канада не са изяснени и поставят всичко в напълно нова светлина“, добавят китайските власти.

Последни новини
Още от Новини от света