САЩ и Япония, Австралия и Нова Зеландия ще електрифицират Папуа-Нова Гвинея

Инвестицията дели територия с нарастващото влияние на Китай в Тихоокеанския район

Рибен пазар, Папуа Нова гвинея. Снимка: Pixabay Рибен пазар, Папуа Нова гвинея. Снимка: Pixabay

Австралия, Япония, Нова Зеландия и САЩ подписаха сделка до 2030 г. да електрифицират 70 процента от територията на Папуа-Нова Гвинея, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и от сайта Investor.bg.

Споразумението между четирите страни и правителството на Папуа-Нова Гвинея е сключено по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Порт Морсби.

В момента едва 13 процента от населението на Папуа-Нова Гвинея може да разчита на надежден достъп до електричество, отбелязва ДПА.

"Електричеството повишава жизнения стандарт на хората в големите, по-малките градове и отдалечените села", отбелязаха в общо комюнике страните.

Според ТАСС, която се позовава на в. "Острелиън", споразумението включва развиването и на телекомуникационната система на Папуа-Нови Гвинея с изграждане на мрежа за широколентов интернет.

Папуа-Нова Гвинея е най-бедната държава в 21-членната организация АТИС и повечето от населението й живее в отдалечени или селски райони със слаборазвита инфраструктура. Премиерът на страната Питър О'Нийл каза, че проектът представлява солидно капиталовложение, уточнява сайтът.

Повече четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света