Лавров: Западът се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Според руския външен министър Сърбия се противопоставя на натиска да ограничи взаимноизгодното си сътрудничество с Москва, пише сръбският "Телеграф"

Снимка:ТАСС Снимка:ТАСС

"Западните страни правят упорити опити да превърнат Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник Телеграф, цитирано от агенция ТАСС.

"След края на Студената война, западните държави се отказаха  от съвместната  работа, за да формират архитектурата на неделима сигурност в евроатлантическата зона, към което настойчиво призоваваше  Русия. Вместо това избраха задънената улица на разширение та контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент.  Например, през 1999 г., грубо нарушаващи международното право, те бомбардират Югославия за два месеца и половина, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно обявената независимост на Косово. "

Според него един от резултатите от антируската линия на Запада станал "режисираният и подкрепен от Вашингтон и редица европейски държави въоръжен пуч в Киев през февруари 2014 г." "В резултат на това Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и просперираща, беше въвлечена в кървави граждански конфликти", добави Лавров.

"Изглежда, че уроците на украинския трагедията на Запад не са научени изобщо. Сега се правят настойчиви усилия, за да се превърнат Балканите в друг плацдарм срещу Русия. Страните от региона трябва спешно да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", - подчерта той, цитиран от ТАСС.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск, с цел да се отвърне от взаимноизгодно сътрудничество с нашата страна. Сърбите се противопоставят, а в Москва високо ценят самостоятелния многовековен външнополитически курс на Сърбия", каза още Лавров, цитиран от ТАСС .

Последни новини
Още от Новини от света