Тръмп и Макрон постигнаха съгласие за нуждата от по-равностойно финансиране на европейската отбрана

Двамата лидери се срещнаха днес в Париж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Париж, където утре над 60 европейски лидери ще отбележат 100 години от края на Първата световна война, предава БНР. Във Франция той се срещна с колегата си Еманюел Макрон. Малко преди заминаването си Тръмп отправи критики към Макрон по повод изказването му от по-рано тази седмица, че Европа има нужда от обща армия, която да я защитава от Русия, Китай и дори САЩ.

По време на разговора днес двамата президенти демонстрираха съгласие, че е необходимо финансирането на европейската отбрана да бъде по-равностойно разпределено.

"Споделям мнението на президента Тръмп. Имам нужда да поделим финансирането на нашата отбрана“, това заяви френският президент Макрон, редом до американския си гост Доналд Тръмп в Елисейския дворец.

Двамата демонстрираха приятелство и единомислие и разсеяха напрежението след конфликтния епизод, предизвикан от изказването на Тръмп в Twitter.

"Отношенията ни трябва да бъдат равностойни. Досега главно САЩ са тези, които са плащали за защитата на Европа", отбеляза Тръмп.

“Не е справедливо европейската защита да е финансирана само от САЩ“, каза от своя страна Макрон, който припомни и успешната коалиционна операция в Сирия.

Сирия, Близкия изток и други международни проблеми бяха теми на работния обяд на двамата държавници преди утрешната международна церемония.

 

Последни новини
Още от Новини от света