Toshiba планира съкращение на 7 хил. служители и нов фокус за бизнеса си

Плановете на японския конгломерат са част от новата му 5-годишна стратегия

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският конгломерат Toshiba обяви планове за съкращение на хиляди служители и промяна на основния фокус на бизнеса си, цитира CNN.

В четвъртък компанията посочи, че ще съкрати 7 хил. души, или около 5% от общия си персонал, като част от новата си 5-годишна стратегия. Toshiba смята да продаде и бизнеса си за петрол в САЩ, както и да закрие звеното си за производство на ядрена електроенергия във Великобритания.

Компанията изрази надежди за продажба на бизнеса си в САЩ до март 2019 г., въпреки че очаква това да ѝ донесе загуби от 818 млн. долара. Toshiba не даде подробности за наличието на евентуални купувачи.

Очаква се и операциите в британското ѝ звено NuGen да започнат преустановяване в началото на следващата година, след като не компанията не можа да намери купувач за него.

Част 7-те хиляди служители ще бъдат съкратени директно, а останалата част от свободните места ще дойде като не се наема нов персонал на вече освободени от напуснали служители длъжности.

Toshiba планира да се фокусира в области като съхраняване на електричество и производство на полупроводници за сектори като автомобилния и инфраструктурния.

Последни новини
Още от Новини от света