Космическото състезание на милиардерите

Според някои изчисления, космическата индустрия се очаква да достигне пазарна оценка от 1 трлн. долара до 2040 г.

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

През последните години се забелязва една силно изразена тенденция на засилен интерес на най-богатите хора на планетата към космоса и космическите мисии, пише BBC.

Сред милиардерите, които инвестират сериозно в космически проекти, личат имената на Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, направили състояние от други индустрии.

Тези личности са напът да създадат истински космически корпорации, лидери в разработването на този тип технологии.

Захранвани от взаимната конкуренция, техните амбиции включват развитието на космическия туризъм и изграждането на постоянни човешки поселения на Луната и дори на Марс.

Развиващите се космически компании също така запълват голямата празнина, оставена от правителствата, които още преди години значително ограничиха финансирането на подобни мисии.

В резултат на това имена на компании като SpaceX на Мъск и Blue Origin на Безос започнаха да се превръщат в част от нарастващата космическа надпревара, част от усилията на САЩ да изпревари програмите на Китай и Русия. Според някои изчисления, космическата индустрия се очаква да достигне пазарна оценка от 1 трлн. долара до 2040 г.

Ето кои са и пионерите в тази бързоразвиваща се индустрия:

Blue Origin, Джеф Безос (Amazon)

Основателят на американската компания за онлайн търговия Amazon Джеф Безос, най-богатият човек в света, е един от първите милиардери, насочили се към космическата надпревара през 2000 г., когато стартира своя проект Blue Origin.

В сравнение със своите конкуренти Blue Origin изглежда много по-добре финансово обезпечена.

Проблемите се появяват при няколкото неуспешни теста на двигателя BE-4, като от 2016 г. насам Безос е принуден да продава акции от Amazon за по 1 млрд. долара, за да може да поддържа компанията жива.

Подобно на конкурента SpaceX, целите на Blue Origin са свързани с намалението на разходите за космическите мисии чрез изграждане на устойчиви ракети за многократна употреба. В миналото тази технология се е използвала еднократно, като е ставала негодна след полета.

През 2015 г. Blue Origin стана първата компания, която успя да приземи успешно своята ракета обратно на земната повърхност. Същата тази ракета New Shepherd вече се е приземявала на пет различни локации, но конкурентът Илон Мъск, направи язвителна забележка, че полетите на космическия апарат са се ограничавали единствено в околоземна орбита.

По-рано през тази година компанията, заедно с Northrop Grumman и United Launch Alliance, беше избрана от американските военновъздушни сили да изгради нова ракета, която да може да бъде използвана за многократна употреба от армията. Всяка от тези компании ще получи по 109 млн. долара.

Безос вече продава билети за „космически туристи“ като се очаква през следващата година цената им да падне до 300 хил. долара на човек.

Бъдещите планове на компанията са да разгледа възможността за създаване на постоянно селище на повърхността на Луната в сътрудничество с NASA.

SpaceX, Илон Мъск (Tesla)

Роденият в ЮАР бизнесмен Илон Мъск основава SpaceX през 2002 г. за 100 млн. долара от своето ранно богатство, спечелено от PayPal.

До момента компанията е изстреляла повече от 70 ракети, печелейки договори с NASA, военновъздушните сили и Аржентинската космическа агенция за изграждането на орбитални сателити и доставки до Международната орбитална станция.

SpaceX изпреварва своите конкуренти по мащаб на космическите полети, достигайки най-голяма космическа дълбочина от 22 хил. мили над земния екватор.

По-рано през тази година Мъск подписа договор с японския бизнесмен Юсаку Маедзава, който ще се превърне в първия частен турист, достигнал до Луната.

Главната и най-мащабна цел на основателя на Tesla е да достигне Марс.

Virgin Galactic, Ричард Брансън (Virgin Group)

Британският филантроп и бизнесмен Ричард Брансън е един от най-новите членове на космическата надпревара, основавайки Virgin Galactic през 2004 г.

Докато неговите съперници имат амбиции за достигане до дълбокия космос, Брансън се фокусира върху създаването на многократни и стабилни „орбитални самолети“, за да даде възможност на туристите да достигнат най-външните слоеве на земната атмосфера.

Компанията вече е започнала да продава билети за по 250 хил. долара на известни личности. Тя получава значително финансиране и от суверенния фонд на Обединените арабски емирства.

Предстои да видим как ще се развие надпреварата между Мъск, Безос и Брансън и кои ще станат следващите участници в нея. 

Последни новини
Още от Новини от света