Борисов нареди Джи Пи Груп да бъде извадена от проектите с държавно и европейско финансиране

Всеки заподозрян трябва да докаже правотото и невинноста си, настоява премиерът

"Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с държавно и европейско финансиране. Това нареди премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

"Възложих на председателя на Агенция пътна инфраструктура Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес “Джи Пи Груп” да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Асеновград и поясни, че винаги е държал на това фирмите да работят качествено и в срок.

„Всеки, който е заподозрян и тече разследване - да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността“, заяви премиерът. Борисов припомни, че никога не е правил компромис с качеството.

„Помните, когато в Ямбол 19 км. готова магистрала „Тракия“ - затова, че една чужда компания беше спестила от асфалта, и ги накарах да я асфалтират повторно. За Ябланица - анулирах търг за над 100 млн. лева и след това се получи по-евтина цена. Няма да дам да ми се петни името. Така че докато си защитят правотата - нямат работа да участват в конкурси“, категоричен беше министър-председателят.

Министър-председателят допълни, че е възложил на АПИ с Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка. „Има фирми за надзор и компетентни хора, които получават заплата за това, ако са го проспали - прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора“, каза Борисов.

По-рано през деня вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че огромна част от проектите, свързани с еврофондовете, в това число и проекти около "Джи Пи Груп", се проверяват за злоупотреби. Преди три дни се разкри, че прокуратурата е запорирала средства и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро във връзка със сигнала на Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при изразходване на евросредства. Той беше категоричен, че системата, както е структурирана, не предполага политически чадър по случая с "Джи Пи Груп". 

Последни новини
Още от Новини от света