15 съвременни арсенала ще строи Украйна

Порошенко: "В страната няма нито един съвременен склад за съхранение на оръжие"

Пожарът в склада за боеприпаси. Снимка: Thinkstock/Getty Images Пожарът в склада за боеприпаси. Снимка: Thinkstock/Getty Images

Президентът на Украйна Пьотр Порошенко заяви днес в Киев, че страната има намерение да се сдобие с 15 нови хранилища за оръжие, съобщава ТАСС.

"През тази година ние планираме да започнем строителството на 15 съвременни хранилища със съвременни автоматични системи за охрана, противопожарна безопасност и оповестяване, които да сведат практически до нула участието на човешкия фактор", заяви президентът по време на визита в Хмелницка област, където се провеждат междунационалните учения "Чисто небе - 2018". При това Порошенко призна, че в страната в момента страната не разполага с нито един съвременен склад за съхранение на боен арсенал.

Изявлението е провокирано от избухналия пожар и впоследствие взрив в склада за боеприпаси в околностите на град Ичня, Черниговска област, при който в нощта срещу вторник са пострадали и потърсили медицинска помощ 63 души, с оплаквания за отравяне с дима от горенето. Заведено е следствено дело, по което като основна версия се разглежда вероятността за диверсия, съобщава агенцията. За последните години в Украйна са избухнали няколко големи пожара в складове за орижие.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света