Alibaba няма да осъществи плановете си за създаване на 1 млн. работни места в САЩ

Позовавайки се на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, основателят на компанията Джак Ма заяви, че няма начин това обещание да бъде изпълнено

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Основателят на Alibaba Джак Ма, който преди време заяви, че компанията за електронна търговия ще стимулира създаването на един милион работни места в САЩ, отстъпи от плановете си, предава Investor.bg като се позовава на ВВС.

Позовавайки се на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, Ма заяви пред китайската държавна осведомителна агенция Синхуа: „Няма начин да изпълним това обещание“.

По-рано тази седмица той каза на конференция за инвеститори, организирана от Alibaba, че търговското напрежение може да продължи десетилетия.

Преди време Ма пропагандираше идеята за експанзия в САЩ.

През януари 2017 г. той се срещна с американския президент Доналд Тръмп и очерта план за засилване на присъствието на Alibaba в Америка и за задълбочаване на отношенията между двете страни.

Alibaba коментира тогава, че достъпът до китайски клиенти чрез онлайн платформата ѝ за търговия ще помогне на американските компании да растат и да наемат служители, като се очакваше те да достигнат един милион души в идните пет години.

В четвъртък обаче Ма заяви, че обещанието се е основавало на идеята за силни американско-китайски отношения, които обаче се влошиха в последно време.

„Настоящата ситуация вече унищожи първоначалното допускане. Няма как да изпълним обещанието, но няма да прекратим усилията си и ще работим усилено, за да насърчаваме стабилното развитие на китайско-американската търговия“, каза Ма.

„Търговията в света наистина се нуждае от усъвършенстване, но тя не е оръжие, не може да бъде използвана за война, а трябва да стимулира мира“, допълни той.

 

Последни новини
Още от Новини от света