Жертвите на урагана "Флорънс" в САЩ станаха 13

Над 20 хиляди души са евакуирани, домовете в Ню Берн - под вода

Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Най-малко 13 са вече жертвите от урагана "Флорънс" в САЩ, съобщава БНР. Властите в Северна и Южна Каролина съобщават, че положението в наводнените райони най-вероятно ще се влоши. Още поройни дъждове се очакват и допълнително ще създават затруднения за спасителните екипи. 

Морски пехотинци, бреговата охрана, цивилни екипи и доброволци, оборудвани с хеликоптери, лодки и тежкотоварни автомобили си проправят път, за да спасят стотици хора, блокирани от пороите на "Флорънс". Ситуацията в Северна Каролина се влошава заради все по-сериозните наводнения. 

Един ден след като връхлетя крайбрежието с вятър от над 150 км в час, "Флорънс" практически спря и започна да излива огромни количества дъжд. Улиците се превърнаха в реки, а реките достигнаха рекордни нива и през следващите няколко дни вероятно ще бъдем свидетели на най-катастрофалните наводнения в историята на Северна Каролина.

Още с първата си атака по крайбрежието "Флорънс" събори много сгради, съобщава БНР, като данните сочат, че са разрушени повече от 900 000 домове и бизнеси. Но бурята беше по-малкото бедствие - следващата по-голяма опасност се крие в придошлите реки и потоци от поройните валежи. Пред опасност от разрушение са язовирите, пътищата и мостовете в района.

Властите са наредили незабавна евакуация на 7500 души, живеещи близо до реките Кейп Фиър и Литъл ривър, на около 160 километра от брега. Евакуационната зона включва и част от град Файетвил с население от 200 000 души.

В Ню Берн, по крайбрежието, домовете са напълно потопени във вода, а спасителите са използвали надуваеми лодки, за да достигнат до хората.

Прогнозите са, че бурята вероятно ще продължи на североизток, като дъждовете ще продължат да се изливат и в Ню Ингланд до средата на седмицата.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър: 

"Ако сте се евакуирали, останате там. Знаем, че хората се тревожат и искат да се приберат у дома, но не го правете, докато бурята не отмине и не получите официално съобщение, че е безопасно. Не шофирайте през наводнените участъци, независмо колко уверени се чувствате и колко много искате да излезете."
Губернаторът предупреди още, че нивата на реките се повишават, а дъждовете продължават като на някои места падналите валежи са значителни. Над 800 хиляди домакинства все още са без ток.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че предстои да посети засегнатите райони през следващата седмица, предаде още БНР.

Последни новини
Още от Новини от света