Развитието на квантовата компютърна технология в Китай притеснява САЩ

Изглежда САЩ са открили поредното поле за съревнование с азиатската страна

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ прие единодушно проектозакон, който ще помогне на страната да се изравни с Китай в надпреварата при квантовата компютърна технология, предава CNN.

Проектозаконът беше приет скоро след като Центърът за нова американска сигурност предупреди в доклад, че Китай се фокусира върху квантовите технологии и с това може да надмине във военно-технологично отношение САЩ. 

Квантовите компютри са по-бързи и по-мощни от обикновените изчислителни машини.

Традиционните компютри съхраняват информация като двоичен код, който работи подобно на ключа за осветление. Квантовите компютри от своя страна разчитат в това отношение на квантуми (квантови битове) които имат свойството да заемат много позиции наведнъж.

Тази технология дава нови възможности за създаването на много по-мощни компютри, а защитниците ѝ откриват приложение в сигурността на комуникациите и лечението на редица смъртоносни заболявания като рака.

Компании като Intel, Google и IBM са сред онези технологични гиганти, които разработват подобна технология. Въпреки това Китай води в инвестициите в квантови проекти.

За първи път в последните няколко десетилетия САЩ са изправени пред опасността да бъдат изпреварени технологично от друга държава.

Вижте какви са пречките пред развитието на технологията на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света