Какво ще значи за Великобритания Brexit без сделка?

В четвъртък британското правителство публикува информация за гражданите и компаниите в страната с насоки какво да очакват, ако Кралството и ЕС не постигнат споразумение за Brexit

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според британските министри сценарий за Brexit без сделка е малко вероятен. Великобритания и Европейския съюз (ЕС) все още работят за постигане на споразумение, пише CNN.

Но какви все пак биха били последиците, ако се състои Brexit без да има постигнато такова?

Шофьори

Към момента шофьорските книжки, издадени в държава членка на ЕС, са валидни и във всички останали страни от Съюза.

След Brexit без сделка обаче е възможно някои европейски държави да изискват международно разрешително за управление на автомобил, за да се признае валидността книжките, издадени във Великобритания.

Шофирането би могло да стане още по-трудно, ако гражданин на Великобритания реши да се премести за постоянно в страна членка на ЕС.

Според съществуващите правила при преместване от страна членка на ЕС в друга, която също е част от него, книжка се заменя с местна.

Brexit без сделка обаче може да прекрати тези условия и да накара шофьорите да преминават през шофьорски тест в страната, в която са решили да се местят, преди да седнат зад волана.

Мобилност

ЕС отмени миналата година таксите за роуминг. Напълно възможно е Brexit без сделка да ги върне обратно. 

Все пак разговорите в чужбина могат да останат безплатни за британските потребители, но със сигурност мобилните оператори ще бъдат таксувани допълнително за тях. 

Паспорти

Всички британци, желаещи да пътуват в страна членка на ЕС след Brexit, ще трябва да имат паспорт, чиято валидност изтича най-малко след 6 месеца.

Стандарти за стоки

Към момента в ЕС има единни стандарти за всички стоки. След напускането му британските компании, желаещи да внасят стоки в страни членки на ЕС, ще трябва да проверяват какви са регулациите там и да се съобразяват с тях.

Автомобили

Автомобилните производители ще се сблъскат с подобни проблеми при регулацията.

Ако автомобил, или части от него, са произведени в Кралството, то компаниите ще трябва да кандидатстват за документ за одобрение, който да е доказателство, че колата изпълнява всички необходими стандарти. 

Без такъв документ британските автомобили няма да могат да бъдат предлагани в страните членки на ЕС.

Лични данни

Въвеждането на GDPR – новите правила за защита на лични данни в ЕС, се случи съвсем скоро. Те се отнасят за всички организации, които боравят с данни на граждани от страните членки на ЕС.

Част от регулациите позволяват на компаниите да пренасят лични данни и извън ЕС, когато има легална база и необходимост да се направи това.

Великобритания ще запази същия стандарт и в какъвто и вариант да се случи Brexit, то той няма да я засегне поне в това отношение. 


 


 

Последни новини
Още от Новини от света