Меркел и Санчес призоваха за единни действия по въпросите на миграцията

Германският канцлер Ангела Меркел беше вчера в Санлукар де Барамера, Южна Испания, за разговори с новия испански премиер Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес и германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин, 26.06.2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Испанският премиер Педро Санчес и германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин, 26.06.2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

На пресконференция след първата си среща германският канцлер Ангела Меркел и испанския премиер Педро Санчес призоваха за единни действия по мигрантския въпрос и "справедливо разпределяне" на мигрантите в страните от ЕС. Те заявиха, че ще представят общата си позиция по този въпрос на срещата на високо равнище идния месец в Австрия.

Меркел заяви, че страната ѝ подкрепя усилията на Испания да се намали притокът на мигранти от Мароко към Европа през Средиземно море. Това стана няколко дни след като двете европейски страни подписаха споразумение за връщане от Германия в Испания на регистрирани вече там кандидати за убежище, предаде ДПА.

Меркел беше вчера в Санлукар де Барамера, Южна Испания, за разговори с новия испански премиер Педро Санчес, посветени главно на въпросите на миграцията. При пристигането си германският канцлер заяви, че Испания играе водеща роля в разговорите по мигрантската тема с Мароко, северноафриканския си съсед и добави, че честното сътрудничество с африканските страни е важно, за да се постигне връщане на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени.

Санчес и съпругата му Бегона Гомес посрещнаха Меркел и съпруга й Йоахим Зауер, които два дни ще бъдат техни гости.

В понеделник Мадрид и Берлин се договориха мигранти, пристигащи в Германия, да бъдат връщани до 48 часа в Испания, ако там вече са регистрирани като кандидати за убежище. Испания е първата европейска страна, с която Германия сключи такава сделка. Меркел се надява да постигне аналогични споразумения с Гърция и Италия, след като заради разногласия по въпроса за мигрантите възникна опасност да се разпадне ръководената от нея коалиция.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света