Германия не подкрепи решението на финансовите министри от еврозоната за отпускане на 15 млрд. евро на Гърция

Като причина за неодобрението Берлин изтъкна трудностите на Гърция да върне финансовата си независимост

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Германия отложи финалното плащане по спасителната финансова помощ за Гърция, сигнализирайки за това колко трудно ще бъде за балканската страна да върне финансовата си независимост въпреки края на последната ѝ спасителна програма през август.

По време на среща в Брюксел финансовите министри от еврозоната одобриха на Атина да бъде предоставена сумата от 15 млрд. евро, но Германия отказа да подкрепи решението, съобщава в. Wall Street Journal.

Решението бе взето, след като в края на миналия месец гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще отложи увеличаването на данък добавена стойност (ДДС) за пет острова в Егейско море, ударени силно от миграционната криза – което трябваше да стане това лято.

Според Германия Гърция трябва да запълни дупката от загубените приходи, изчислявана на 28 млн. евро, с още свивания на разходите, най-вече в сектора на отбраната.

Ципрас обяви промяната в решението си малко след постигането на споразумение с канцлера Ангела Меркел за обратен прием на регистрирани в Гърция бежанци, които са били задържани на германо-австрийската граница.

Гърция и Испания бяха единствените две държави, които се съгласиха на принципна основа да приемат обратно мигранти – важен ход за Меркел, която по този начин успя да избегне политическа криза, заплашваща целостта на кабинета ѝ.

По думите на управителния директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг от Атина са заявили, че ще увеличат ДДС в края на годината и ще компенсират загубените приходи.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света