Наближава ли краят на управлението на Меркел?

Кай Виттакер, депутат от Християндемократическия съюз, обяви, че съвсем скоро Германия ще има нов канцлер

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

До края на седмицата Германия може да има нов канцлер. Това заяви в интервю за Би Би Си депутатът от Християндемократическия съюз Кай Виттакер, предава БНР. Политическата криза в Германия се задълбочи и в понеделник ще стане ясно дали коалицията между ХДС на Ангела Меркел и баварския ХСС може да се задържи.

Двете партии спорят за това как Германия трябва да реши проблема с прииждащи бежанци на границата. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заплаши, че ще действа на своя глава без разрешението на правителството и ще затвори границите за бежанци, които са регистрирани в други европейски държави.

Зеехофер е дал срок на Меркел до този понеделник да приеме плана му. Според вестник „Ди Велт ам зонтаг“ той е заявил пред свои съпартийци: „Не мога повече да работя с тази жена“. В същото време пред други медии пък обяви, че никой няма интерес да сваля точно сега канцлера Меркел. Въпреки това, ако той се наложи, най-вероятно Меркел ще трябва да поиска да се гласува вот на доверие към управлението й в Бундестага.

Канцлерката отхвърля плана на Зеехофер за отблъскване на бежанците от германските граници обратно в другите европейски държави и настоява за общо европейско решение.

Меркел свиква спешна среща на върха на ЕС, която да се проведе преди насрочената за 28 юни. На нея трябва да се обсъдят само проблемите с бежанците и засега участие са заявили Италия, Гърция и Австрия. Все още не е ясно дали страните от Балканския път, сред които и България, ще участват в тази среща, чиято цел е да се намери общо решение на бежанския проблем.

Последни новини
Още от Новини от света