Facebook следи дори движението на мишката

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 12.06.2018


Най-голямата в света социална мрежа Facebook следи много повече неща при поведението на потребителите, отколкото се предполагаше досега. Това става ясно от близо 500-те страници писмени отговори, които мрежата внесе в Сената на САЩ. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар в предаването „Бизнес старт“ с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

В отговор на въпроса за това как могат да се използват реклами за изключване на хора с определени характеристики Facebook обясни, че не предлага насочване на реклами по етнически признак, а според мултикултурен афинитет.

Запитана за профилите в сянка, а именно, че Facebook следи и неупотребяващите социалната мрежа хора, компанията заяви, че не създава профили за непотребители. От друга страна признава обаче, че "може да има възможност за показване на общи реклами, които не са свързани с атрибутите на лицето или може да показва реклама, която да насърчи лице, което не е потребител на Facebook, да се регистрира".

Социалната мрежа не дава еднозначен отговор с "Да" или "Не" на въпроса дали проследява и запазва всеки IP адрес, използван при влизане в мрежата. Компанията регистрира всеки IP адрес, от който потребителят е влизал в своя акаунт. Всеки потребител може да изтегли IP адресите, от които е влизал, както и друга информация с техните акаунти чрез инструмента "download your information". Но някои от тези данни се изтриват след определен период време.

Малко информация се предоставя за това какви данни събира платформата. Тя проследява операциите на устройството, включително дали прозорецът, в който е отворен Facebook, е на преден или на заден план, както и движенията на мишката. От компанията поясниха, че това помага да се разбере дали ботове не използват мобилното приложение.

Вижте повече във видео материала!

Последни новини
Още от Новини от света