Uber гаси двигателите и в Гърция

Местното законодателство наложи по-строго регулиране на сектора

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американската компания за споделено пътуване Uber ще прекрати лицензираната си услуга в Гърция, след като местното законодателство наложи по-строго регулиране на сектора, съобщи Ройтерс.

Uber е изправена пред опозиция от местните таксиметрови шофьори, които я обвиняват, че им е взела бизнеса.

„Новите местни регулации, които бяха гласувани, оказват влияние върху услугите за споделяне на пътувания“, обяви Uber в блога си. „Трябва да оценим дали и как можем да работим в рамките на тази нова рамка, затова спираме uberX в Атина от следващия вторник, докато намерим подходящо решение“, обяви компанията.

Uber предлага две услуги в Атина - UberX, която използва професионално лицензирани шофьори, и UberTAXI, която използва таксиметрови шофьори.

Новите регламенти изискват всяко пътуване да започва и свършва в централата или зоната за паркиране на партньорите, нещо, което Uber не прави. Ще бъде създаден и цифров регистър на всички платформи за споделено пътуване и техните пътници. 

Шофьорите на UberX трябва да бъдат наети от партньори, като компании за предоставяне на автомобили под наем или туристически агенции, като техните автомобили не могат да бъдат на повече от седем години.

Компанията стартира в Европа през 2011 г., разгневявайки някои местни власти и таксиметрови шофьори, които я обвиниха, че не спазва същите правила за застраховане, лицензиране и безопасност.

След широко разпространените протести, съдебните битки и забраните, Uber предприе по-смела позиция начело на новия главен изпълнителен директор Дара Хосрошахи, спирайки операции в различни градове, за да се съобрази с местните разпоредби.

UberX стартира в Атина през 2015 г., като повече от 450 000 души са използвали приложението за смартфони, за да резервират пътуване. Новините за новия регламент миналата година разгневиха някои атиняни и десетки хиляди подписаха петиция.

Регистрацията на данните и изискването за връщане към гараж ще се прилагат само за услуги като например Uber, докато таксиметровите шофьори ще могат да използват автомобили на възраст до 22 г.

Uber навлезе в България с услугата си UberХ на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правеха заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяваха контакт и си поделяха част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване. Това обаче предизвика негативна реакция на таксиметровия бранш и антимонополният регулатор КЗК забрани приложението. 

В края на септември 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". Към този момент компанията имаше около 40 хил. потребители в София.

ВАС се произнесе обаче само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК без да се произнася по съществото на спора. Предстои съдът да разгледа по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС на практика все още не е решил дали Uber нарушава законите на България, или не.  

В средата на ноември 2016 г. в студиото на Bloomberg TV Bulgaria управителят на компанията за България Димитър Радуков каза, че решението на КЗК за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услуги, както и член 56 от договора за Европейския съюз (ЕС), който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава. 

През януари 2016 г. в блиц интервю за Investor.bg  генералният мениджър на компанията за България  Радуков заяви, че "Uber има нужда да назначи поне 40-50 инженери в София през 2016 г.". В началото на същата година компанията обяви, че стартира кампания за набиране на софтуерни инженери за разширяване на своя център за разработка на софтуер, базиран в София.

Последни новини
Още от Новини от света