Може ли аферата Скрипал да предотврати Brexit?

Някои политици се надяват, че успехът на европейската солидарност в случая Скрипал ще поощри отказa

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Политологът Антъни Глийс следи пресата от родината на своя баща - Германия. Там един политик отново изрази надежда, че британците ще се откажат от Brexit в последния момент. Волфган Шойбле изрази това желание в интервю за медийната група Функе по време на великденските празници. След покушението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал, заяви Шойбле, британците видяха, „колко е хубаво да не си сам на този свят“. Те се радват на огромна солидарност и виждат, че „Европа функционира“. Последните социологически проучвания като че ли дават право на председателя на германския Бундестаг. Малко преди покушението над Сергей Скрипал и дъщеря му 47 процента от британците изразиха мнение, че страната им прави грешка с Brexit. Само 42 на сто от анкетираните смятат, че решението от юни 2016 г. е правилно, пише в свой анализ за Deutsche Welle Андреас Нол.

Полическата класа във Великобритания изпитва огромно уважение към Волфганг Шойбле, но в това отношение той се заблуждава, казва Антъни Глийс. „Дори мнозинството британци, които искат да останат в ЕС, са твърдо убедени, че Brexit ще дойде и срещу това не можеш да направиш нищо, ако си демократ“, казва Глийс. Придържането към решението за Brexit е едно нещо, съвсем друго е сегашното настроение във Великобритания. „Настроението е толкова мрачно, колкото е и зимата. А тази година зимата беше сурова, със сибирски студове. Този студ пронизва и политическия ландшафт“, споделя политологът.

Британците са наясно, че скоро им предстои нещо голямо и вероятно лошо, но те нямат сили да се съпротивляват срещу него. „Мисля, че един ден историците ще сравняват положението с настроенията през 1939/1940 година, преди началото на Втората световна война, тоест преди войната да дойде в Англия“, казва Антъни Глийс.

От един месец насам британската политика се занимава с Русия и аферата Скрипал. Бившият двоен агент все още е в кома, а състоянието на дъщеря му Юлия се подобрява. Покушението с нервнопаралитично вещество, за което Лондон обвинява Русия, доведе до масово взаимно експулсиране на дипломати. Над 70 британски дипломатически служители трябва да напуснат Русия, след като Лондон първи обяви руски дипломати за персона нон грата. Редица европейски държави също експулсираха руски дипломати. „Това показва, че съдбата на Великобритания няма да се решава в центъра на Атлантика, а посредством много тясно сътрудничество с Европа“, казва Глийс. Според него, аферата Скрипал няма да предотврати Brexit, но ще окаже влияние върху сътрудничеството с Европа след излизането на страната от ЕС.

По време на конференцията за сигурността британската правителствена ръководителка очерта посоките на това сътрудничество. Тя апелира за нов пакт за сигурност с 27-те страни от ЕС и заяви, че Великобритания ще продължи сътрудничеството си с Европол, ще продължи да обменя данни за пасажерите в самолетите и ще сътрудничи в много други сфери на сигурност. Тереза Мей заяви, че европейската заповед за арест е довела до екстрадирането на 5000 души към днешна дата. Антъни Глийс също смята, че темата за сигурността си остава цетрална. Той не изключва възможността след Brexit британците дори да засилят сътруничеството си с Европа в сферата на сигурността.

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година в полунощ. Освен в сферата на сигурността, има първи указания и в каква посока ще се развиват отношенията между Обединеното кралство и ЕС след Brexit. Вероятно ще има по-малко радикални промени, както се надяват много от поддръжниците на Brexit. Има обаче и много неизяснени въпроси. Тази политическа бъркотия, така често критикувана от ЕС, дълго време оказваше влияние върху одобрението за политиката на Тереза Мей. Месеци наред нейният рейтинг беше много нисък. 


„Аз също си мислех, че тя няма да се задържи дълго на власт. Но съм се заблуждавал. Тереза Мей имаше невероятен късмет“, споделя Антъни Глийс.

Аферата Скрипал осезаемо укрепи позицията на британската правителствена ръководителка. „Днес много британци са убедени, че Путин спекулира с Brexit и с разединението на ЕС. И това убеждение укрепва позициите на Тереза Мей. „Тя ясно заяви, че Путин не само се меси в „нашата британска политика, а е готов и да убие британски граждани в Солсбъри, за да засили господството си“.

Антируските нагласи в кабинета на Мей също се засилват. Министърът на отбраната Гевин Уилямсън обвини Кремъл, че иска да подкопае и други държави, между другото и с кибератаки. В коментар за "Сънди Телеграф" той пише, че Путин е „злонамерен“. Тоест отношенията с Москва ще останат още дълго време мразовити. ЕС пък се надява на разведряване, дори и Brexit да е неизбежен. 

Последни новини
Още от Новини от света