Сделката за бизнеса с чипове на Toshiba се забавя

Трансакцията не е одобрена от китайските регулатори

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

След като изчакаха повече от година, за да научат каква ще бъде съдбата на бизнеса с чипове за памет на Toshiba, инвеститорите ще трябва да изчакат още малко, коментира Bloomberg.

Японският технологичен гигант ще пропусне първоначалния краен срок за завършване на продажбата на подразделението за 2 трлн. йени (19 млрд. долара) до края на март, като ще отложи отделянето на най-големия си бизнес с поне месец.

Сделката с група, водена от Bain Capital, все още не е одобрена от китайските регулатори, които все още преценяват какво ще е влиянието върху най-големия пазар на чипове в света. Дори и да има яснота през последните два дни на месеца, вероятно няма да има достатъчно време за завършване на всички процеси, така че сделката да стане официална. Съгласно условията на споразумението новият краен срок за завършването на придобиването ще е 1 май, а Toshiba ще се нуждае от одобрение от регулаторите до 13 април, за да го изпълни.

Toshiba, която създаде технологията за NAND чипове, предложи този свой бизнес за продажба, за да се справи със счетоводните си проблеми и милиардите долари загуба през 2017 г. във връзка с нейното звено за енергетика в САЩ. Ако сделката с Bain се провали, Toshiba има поне три възможности – да предоговори условията, евентуално получавайки по-висока цена, да листне на борсата бизнеса с чипове или той да си остане нейно подразделение.

Твърди се, че представители на Министерството на търговията в Китай са притеснени за ролята на SK Hynix, която е част от консорциума купувач. Южнокорейският производител на чипове може да се окаже със значителен дял в бизнеса, консолидирайки силата сред топ играчите, твърдят източници, запознати с въпроса. Министерството също може да постави условия, която да повлияят на стойността на бизнеса, като да изискат Toshiba да замрази цените например.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света