Двойнственото поведение на Германия спрямо Русия

Берлин изгони руски дипломати, но разреши разширението на „Северен поток“

Krisztian Bocsi/Bloomberg Krisztian Bocsi/Bloomberg

Когато става въпрос за Русия, Германия знае как да действа. Изминалата седмица го доказва – страната изгони четирима руски дипломати, изразявайки по този начин своята съпричастност към Великобритания, но само няколко дни по-късно издаде всички необходими разрешителни за строителството на мащабния проект на „Газпром“ - разширението на „Северен поток“, пише в коментар европейското издание Politico, цитирано от Investor.bg.

Германия също така поддържа санкциите на ЕС срещу Русия.

Двойната игра на Берлин може да успокоява двата фронта в страната – на критиците на Кремъл и поддръжниците на Русия, но пък води до политическа двусмисленост на ниво ЕС, осъждайки политическата агресия на Москва, но и подкрепяйки икономическите отношения, пише още изданието.

Полша, Балтийските страни и още няколко държави от Източна Европа се противопоставят на „Северен поток“ 2, защото се опасяват, че новите две тръби по дъното на Балтийско море ще засилят зависимостта на Европа от руския природен газ.

Германия обаче не споделя това виждане.

„Нашата позиция винаги е била, че „Северен поток“ 2 е икономически проект, поддържан от компании, които стоят зад изпълнението на националните и европейските правила“, коментират от Министерството на икономиката и енергетиката в страната. В проекта с финансиране участват две германски компании – Wintershall и Uniper.

Външният министър Хайко Маас също вече заяви, че не прави връзка между „Северен поток“ 2 и случая „Сергей Скрипал“.

Отношенията между Германия и Русия почиват на дългосрочни стратегически съображения, но в повечето сектори, с изключение на енергетиката и селското стопанство, са доста скромни, посочва още Politico.

През 2017 година например износът към Русия се изчислява на 26 млрд. евро, или едва 2% от общия. Вносът на руски стоки се изчислява на 31,5 млрд. евро, основно енергийни ресурси. Германия всъщност е третият по важност търговски партньор за Русия, показва още статистиката.

Според Politico подкрепата на Германия към „Северен поток“ 2 е предизвикана от увереността, че засилване на икономическите връзки между двете страни може да избегне задълбочаване на конфликти. Германската подкрепа е и най-големият коз за „Газпром“ за получаването на разрешение от европейските институции за газопровода.

На фона на отказа на други държави да изгонят руски дипломати двойният подход на Германия е видим. Става въпрос обаче за най-голямата европейска икономика и важен партньор на Русия в търговията. Очевидно Германия е в друга лига, в която дипломатическите търкания не са достатъчни, за да застрашат доходоносните взаимоотношения.


 

Последни новини
Още от Новини от света