Deutsche Bank си търси нов директор

Вече се спрягат имена на потенциални нови ръководители на най-голямата германска банка

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Най-голямата германска банка Deutsche Bank очевидно търси наследник на своя главен изпълнителен директор Джон Краян.

Както пише британският Times, между 57-годишния мениджър и председателя на Надзорния съвет Паул Ахтлайтнер е възникнал сериозен спор за стратегическото развитие на банката.

„Ясно е, че отношенията между председателя на Борда на директорите и на Надзорния съвет са много лоши и непоправими“, цитира медията вътрешен източник. А освен това и бизнесът на Deutsche Bank не се развива добре от известно време, предава Investor.bg.

За потенциални наследници се спрягат вече редица кандидати. Според вестника за фаворит се счита вицепрезидентът на Goldman Sachs Ричард Гноуд, който дълго време ръководеше европейското звено на банката. Той обаче бил отклонил предложението. Сред другите потенциални кандидати са Жан-Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на Unicredit, както и Бил Уинтърс, ръководител на британската банка Standard Chartered.

Британецът Джон Краян пое най-голямата германска банка през 2015 г., замествайки на тази позиция дуото Юрген Фичен и Аншу Джейн, за да направи нов опит за генерална промяна на банката. Той стабилизира финансовото ѝ състояние и подобри имиджа на най-голямата финансова институция в страната, след като в предишните години тя се замесваше в редица скандали, свързани с манипулации, финансови спекулации и нарушения на законите.

През последните месеци Краян обаче трябваше да се сблъска с редица неуспехи. През януари той отправи остро предупреждение за финансовите резултати, с което разруши надеждата, че след двегодишната криза банката се справя по-добре. През 2017 г., преди всичко заради данъчната реформа в САЩ, Deutsche Bank отчете трета поредна година на загуба. Но и оперативният бизнес в инвестиционното банкиране и търговията с облигации не се развива добре.

През миналата седмица банката отчете слабо първо тримесечие. Изказванията на финансовия директор Джеймс фон Молтке за отписване в размер на 450 млн. евро в инвестиционното банкиране потопиха акциите. Към това се добавя и обществената дискусия за бонусите на директорите и служителите, които въпреки загубата са в размер на над 2 млрд. евро.

Deutsche Bank все още не е коментирала темата. 

Последни новини
Още от Новини от света