Южна Корея първа ще емитира „панда облигации“

Емисията трябва да създаде условия за компании, търсещи разрастване

Бусан, Южна Корея. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Бусан, Южна Корея. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея е на път да стане първата страна, която ще продава дълг, деноминиран в юани, в Китай, създавайки по този начин подходящи условия за компании, желаещи да се разраснат в най-големия пазар за износ на страната. 

„Нуждата от финансиране в юани се увеличава, с нарастването на броя корейски корпорации, които инвестират в Китай“ - каза главният директор на финансовото министерство, Сонг Ин Чанг, в Сеул във вторник. „Панда облигациите“ (книжа, деноминирани в юани) също така ще позволят на Южна Корея да диверсифицира емисиите си в чужда валута. 

Китай иска да увеличи глобалната търговия с юани и да си гарантира включване в кошницата на резервни валути на МВФ. Те се съгласиха, по време на среща на 31 октомври между южнокорейския финансов министър Чой Кюнг Хван и Ху Шаоши, председателят на Националната комисия за развитие и реформи на Китай, да подкрепят облигационния план, както и директна търговия юан-вон в Шанхай. Канадската провинция Британска Колумбия също заяви миналия месец, че обмисля да продава „панда дълг“ в Китай, тъй като търси по-близки връзки с втората най-голяма икономика в света. 

„Местни инвеститори се интересуваха от облигации, деноминирани в юани, но нямаше подходящи условия“ каза Лий Джей Хюнг, стратег по инструменти с фиксиран доход в Yuanta Securities Korea Co. в Сеул. Продажба от южнокорейското правителство „ще бъде катализатор за емитиране от местни компании“, каза той. 

„Финансовото министерство е назначило Bank of Communications Co., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, Samsung Securities Co. и Standard Chartered Plc  за продажба на облигации в чужда валута“, казаха миналата седмица хора, запознати със ситуацията, които молят да не бъдат назовавани, тъй като подробностите са тайни.  „Главният приоритет са „панда облигации“, които могат да бъдат емитирани още тази година“, казаха те.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Новини от света