Американската икономика се забавя

Ръстът на икономиката на САЩ се забавя през третото тримесечие до 1,5% спрямо същия период миналата година

Газостанция. Понижението на петрола даде тласък на петробление в САЩ. снимка: Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Газостанция. Понижението на петрола даде тласък на петробление в САЩ. снимка: Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Отчетеният от американската икономика ръст от 1.5% почти  съвпада с очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст около 1,6%.

През второто тримесечие БВП на САЩ нарасна с 3,9% на годишна база, след слабо начало на годината.

На икономическия ръст най-много натежаха спадовете в складовата наличност на компаниите, съобщи Investor.bg

Слабият износ също допринася за забавянето – доставките на стоки в чужбина са нараснали с едва 1,9%, като повишението през предното тримесечие беше 5,1 на сто. Вносът също остава скромен с ръст от 1,8%, спрямо 3% през периода април-юни.

Влияние оказва вероятно и силният долар, който запазва тенденцията за поскъпване от лятото, тъй като финансовите пазари започнаха да се подготвят за вдигането на лихвените проценти.

Ниските цени на петрола се отразиха негативно на енергийните компании. Понижението в цената на суровината обаче беше по-скоро добра новина за потреблението, което генерира около две трети от БВП в САЩ. Личното потребление нараства с 3,2%, което е малко под очакванията за 3,3% повишение

Последни новини
Още от Новини от света