Икономиката на Германия: Не толкова зле

Бизнес доверието в Германия падна за първи път от четири месеца насам през октомври, сигнализирайки, че забавянето на глобалното търсене започва да тежи на мотора на европейската икономика.

Реклама на трамвай в Брауншвайг, Германия. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Реклама на трамвай в Брауншвайг, Германия. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Индексът на бизнес климата в Германия на института Ifo се понижи до 108.2 спрямо 108.5 през септември. Медианната оценка в анкетата на Bloomberg сред икономисти бе за по-голям спад до 107.8.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги почти обеща нови парични стимули през декември като отслабващият ръст на развиващите се пазари, евтиният петрол и по-силното евро притискат цените и възстановяването в региона.

Докато германската експортно-ориентирана икономика е уязвима на тези рискове, тя печели от солидното потребителско търсене, подхранвано от рекордно ниската безработица.

Бизнес доверието показва, че перспективите на германската икономика не са толкова лоши, но данните за индустрията рисуват различна картина. Истината е по средата”, коментира Йоханес Гареис, икономист в Natixis SA във Франкфурт. „Инвестициите и износът страдат от забавянето на Китай и развиващите се пазари. Но все пак няма причина да очакваме, че Германия ще изпадне в нова рецесия.”

Индексът за текущите бизнес условия през октомври се понижи до 112.6 спрямо 114, докато измерителят за очакванията изненадващо се повиши до 103.8 спрямо 103.през септември.

Последни новини
Още от Новини от света