Човекът с повече изобретения от Томас Едисън

Ашли Ванс от Bloomberg Business представя Лоуъл Ууд - човекът с повече патенти от Томас Едисън

Някои от изобретенията на Л. Ууд Някои от изобретенията на Л. Ууд

Ашли Ванс, Bloomberg Business: Лоуъл Ууд вече е най-плодовитият изобретател на Америка. Той е първият човек, който надмина Томас Едисън по брой вписани патенти в Американското патентно ведомство и за когото вероятно никога не сте чували.

Експерт по астрофизика, химия, биология, палеонтология – каквото и да е – Лоуъл има познания. Обсегът на изобретенията му е невероятен. Работи върху ядрени реактори, ваксини, начини за пренос на лекарства, измисля и забавни неща като лазерна самобръсначка, например. В продължение на 30 години работи за правителството, проектирайки оръжия и космически системи.

Вероятно е най-известен с проекта си за „Междузвездни войни“, за който изобретява космическите лазери, които трябваше да ни предпазват от руснаците по време на Студената война. През 2006 г. животът му се обръща и отива да работи за компания, наречена Intellectual Ventures, известна с патентоването на идеи. Нещо, с което са известни те, са срещите за изобретения. Хората, с които Лоуъл обикновено се среща, са Бил Гейтс и Нейтън Мирвълд, който работеше като главен технологичен директор в Microsoft, а сега ръководи Intellectual Ventures.

Мъже с велики мозъци, които седят заедно три-четири часа и обменят идеи. Връзката между Бил Гейтс и Лоуъл започва преди 8-9 години и оттогава те са много близки. Наистина изглежда, че са единствените хора, които могат да говорят за подобни неща на едно и също ниво.

Лоуъл е доста интересен човек – не е общителен, не обича внимание и въпреки че има няколко негови снимки, той отказва да бъде сниман. На 74 е, с много тъмна червена коса и рунтава брада – прилича на Дядо Коледа. Дава вид, че говор и с вас, но всъщност само отговаря на въпросите ви. Описва процеса на изобретяване по-скоро като си спомня за факти, които има в главата си и има способност да ги подрежда по различен начин – припомня си различните области, в които е работил.

Това, което ме впечатлява в него, е, че решен да разрешава проблеми и да създава нови идеи.

 

Последни новини
Още от Новини от света