Новият модел Ford F-150

Bloomberg представя първия в света алуминиев пикап

Ford поема сериозен риск с новия модел на пикапа F-150, изработвайки рамката и детайлите по купето от алуминий. F-150 е първият в света алуминиев пикап.

F-150 е най-продавания модел в САЩ за последните 32 години. В новия модел Ford изхвърля стоманата за сметка на лек алуминий за почти всяка повърхност по най-доходоносната си машина – капака, вратите, джантите, покрива – всичко е от алуминий.

Трудно е да се преувеличи колко важен за Ford е този автомобил. В световен мащаб пикапът е отговорен за 90% от печалбата на компанията. Евентуален провал би означавал финансова катастрофа.

Заместването на стоманата с алуминий е изключително смело решение по две причини. Първо, било е много скъпо да се реорганизират всички заводи и да се обучат работниците. Второ, съществува притеснение, че клиентите биха го приели за слаб.

Ford работи упорито, за да премахне това предубеждение като покрива всичко – от масивната хромова решетка до разточителната рекламна кампания.

Ето какво означават пикапите в Америка: на всеки един, който си купува пикап, за да си върши работата, шест или седем човека го купуват само за да имат такава кола. Ford знае това или поне свиква с идеята. Осъзнават, че не всеки има нужда от 5-литров двигател, който може да повдигне планина. Затова правят пикапите по-леки, по-ефективни и с по-малки двигатели.

Значително по-енергичен, пикапът е много по-бърз и подвижен и шофирането изобщо не е трудно. И въпреки че е с близо 2500 долара по-скъп, пикапът е с 317кг по-лек. Най-тежко е било решението на Ford да го направи.

 

Последни новини
Още от Новини от света